(0)

Johan Vallareman och andra sagor

E-Book


”Skaparen satt pĂ„ ett berg och tillverkade krĂ„kor. Ett dussintal var redan fĂ€rdiga och satt kraxande i den nĂ€rmaste dungen. FrĂ„n början hade skaparen tĂ€nkt att det kunde rĂ€cka med tolv som kunde bilda sex par. Men sĂ„ fick han en kĂ€nsla av att det skulle bli alltför enkelt och vĂ€lordnat pĂ„ det viset. Det borde finnas en trettonde som var ensam och kanske olycklig. Den kunde oroa de andra med sin ensamhet och deras egen lycka skulle fĂ„ större vĂ€rde för dem nĂ€r de sĂ„g den ensamma. Utan offer kunde inte ens skaparen tĂ€nka sig sin skapelse.”

Jan FridegĂ„rd, en av vĂ„ra mest lĂ€sta och folkkĂ€ra författare, föddes den 14 juni 1897 pĂ„ Hjulsta gĂ„rd i sydvĂ€stra Uppland. Han var son till statdrĂ€ngen Johan Alfred Johansson och dennes hustru Lovisa. Familjen bodde en i tid i Boglösa socken och flyttade 1903 till Övergrans socken och Katrinelunds herrgĂ„rd, dĂ€r fadern blev ladugĂ„rdsförman. Det Ă€r frĂ„n den trakten som FridegĂ„rd hĂ€mtat de flesta motiven för sina skildringar.

Jan FridegĂ„rd debuterade 1933 med En natt i juni. Kort dĂ€refter gav han ut den starkt sjĂ€lvbiografiska romantrilogin om Lars HĂ„rd (1940–49). Johan Vallareman och andra sagor utkom för första gĂ„ngen 1952.