(0)

Jussi Puranen

E-Book


Jussi Puranen on mies, jossa nĂ€kyy esi-isien metsĂ€lĂ€iset juuret. TĂ€tĂ€ miestĂ€hĂ€n ei mÀÀrĂ€illĂ€! Vahinko vain, ettĂ€ Purasen mielestĂ€ kaikilla on asiat aina paremmin kuin hĂ€nen itsellÀÀn – varsinkin muuan Antti HyvĂ€kkÀÀllĂ€. Antilla kasvaa vilja paremmin kuin hĂ€nellĂ€, Antti ehtii hurmata kaikki kylĂ€n naiset – kaikki Purasen elĂ€mĂ€n vastoinkĂ€ymiset ovat Antin syytĂ€!

Kun muuan kylĂ€lĂ€inen tekee pilaa Purasen vaimottomuudesta, Puranen pÀÀttÀÀ, ettĂ€ nyt saa riittÀÀ – hĂ€nhĂ€n hankkii itselleen vaimon. Vaan miten avioelĂ€mĂ€ sopiikaan Ă€ksylle Puraselle?

"Jussi Puranen" on Algot Untolan humoristinen pienoisromaani vuodelta 1912.

Maiju Lassila oli kirjailija Algot Untolan (1868–1918) taiteilijanimi. Untola on suomalaisen kirjallisuushistorian erikoisimpia hahmoja. HĂ€nen elĂ€mĂ€nsĂ€ oli tĂ€ynnĂ€ uskomattomia kÀÀnteitĂ€: ensin Untola työskenteli kansakouluopettajana Raahessa ja Viipurissa, mutta muutti vuonna 1900 puutavarakauppiaaksi Pietariin. Pietarissa Untola meni naimisiin, mutta erosi vaimostaan pian hĂ€iden jĂ€lkeen. Untola muutti Suomeen ja eli susiparina leskirouva Olga Jasinskin kanssa. Riidan pÀÀtteeksi Jasinski kaatoi happoa Untolan sukuelimille – ja tutkijoiden mukaan Untola julkaisi nĂ€iden tapahtumien jĂ€lkeen teoksia vain naisten nimillĂ€.

Maiju Lassilan lisÀksi Untolan tunnettuja taiteilijanimiÀ ovat Irmari Rantamala, VÀinö Stenberg, J.I. Vatanen, Liisan-Antti ja Jussi Porilainen. Untolan kuuluisin teos on Maiju Lassila -nimellÀ julkaistu "Tulitikkutyttö".