(2)

Kansallinen turvallisuus murroksessa

E-Book


Kansallisessa turvallisuudessa kysymys on valtion ja kansakunnan olemassaolosta. SitÀ ei saa vaarantaa missÀÀn olosuhteissa. Kuinka siitÀ tulisi huolehtia Suomessa?

Kansallinen turvallisuus murroksessa kÀsittelee eri nÀkökulmien kautta Suomea koskettavia turvallisuuskysymyksiÀ ja ilmiöitÀ. Se arvioi kuinka turvallisuus- ja toimintaympÀristömme kielteiset muutokset nÀkyvÀt etenkin turvallisuushallinnossa ja sen johtamisessa.

Esille nostetaan sisÀisen turvallisuuden kysymyksiÀ, kyber- ja hybridivaikuttamisen haasteita sekÀ mietitÀÀn puolustusratkaisumme ytimeen kuuluvan yleisen asevelvollisuuden ja mahdollisen NATO-jÀsenyyden tarkoituksenmukaisuutta.

Kansallisen turvallisuuden tuottaminen ja yllÀpito edellyttÀvÀt osaamista, resursseja sekÀ pitkÀjÀnteisyyttÀ. SitÀ koskevia kysymyksiÀ ei tule ratkoa sosiaalisessa mediassa tai iltapÀivÀlehtien lööpeissÀ. Kirja haastaa olemassa olevia totuuksia ja esittÀÀ mahdollisia vaihtoehtoja ja ratkaisuja kysymyksiin, joihin hyvin harvoin on yhtÀ ainoaa oikeaa vastausta.

Kirja kutsuu kaikkia maamme turvallisuudesta kiinnostuneita pohtimaan kansallisen turvallisuuden kysymyksiÀ. Tavoitteena on, ettÀ pÀÀtyisimme tekemÀÀn parhaita mahdollisia pÀÀtöksiÀ kansallisen turvallisuutemme hyvÀksi.

YE-everstiluutnantti Aki-Mauri Huhtinen on toiminut Maanpuolustuskorkeakoulun johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitoksen sotilasprofessorina. NykyÀÀn hÀn työskentelee Suomen edustajana Naton strategisen kommunikaation osaamiskeskuksessa Latviassa.

Tampereen yliopiston dosentti Kari Laitinen toimii erikoistutkijana Poliisiammattikorkeakoulussa. Työurallaan hÀnen tehtÀviinsÀ ovat kuuluneet laaja-alaiseen sekÀ kansalliseen turvallisuuteen, strategiatyöhön ja ennakointiin liittyvÀt kysymykset sekÀ erilaisten tutkimus- ja kehittÀmishankkeiden johtaminen.