(0)

Kootut teokset X

E-Book


"Olli SuurpÀÀ ei suinkaan ollut mikÀÀn varsinainen musiikkimies. HÀn oli siihen aivan liiaksi jÀrkeilevÀ, kÀsite-ihminen kiireestÀ kantapÀÀhÀn.

Kuitenkin hÀn nautti musiikista. Se vaikutti hÀneen omituisella tavalla vapauttavasti. Musiikki irroitti ikÀÀnkuin hÀnen hermonsa toisistaan, hÀnen ajatuksensa kiertyivÀt silloin pois tavalliselta kehÀltÀÀn ja hÀnen mielikuvituksensa hÀkkilinnut tekivÀt erÀitÀ avuttomia, turvattomia lentoyrityksiÀ."

Olli SuurpÀÀ on helsinkilĂ€inen tuomari ja jĂ€rjen mies. Olli ei ymmĂ€rrĂ€ taiteilijoita ja idealisteja. JĂ€rki on se, millĂ€ asiat hoituvat. Olli ajattelee myös, ettĂ€ ihminen voi hallita omaa elĂ€mÀÀnsĂ€ – mikĂ€ ei tietenkÀÀn pidĂ€ paikkaansa.

"Olli SuurpÀÀ" on Eino Leinon romaani vuodelta 1908. Se muodostaa "Tuomas Vitikan" ja "Jaana Röntyn" kanssa routavuositrilogian, jossa Leino kÀy lÀpi 1900-luvun alun yhteiskunnallisia ja ajatuksellisia mullistuksia.

"Kootut teokset X" pitÀÀ "Olli SuurpÀÀn" lisĂ€ksi sisĂ€llÀÀn romaanin "Työn orja" sekĂ€ novellikokoelman "Nuori nainen – neljĂ€ kertomusta".

Eino Leino (1878–1926) oli suomalainen kirjailija, runoilija ja lehtimies. HĂ€n oli yksi merkittĂ€vimpiĂ€ suomalaisia 1800- ja 1900-luvun vaihteen kirjailijoita. HĂ€nen runoillaan on edelleen vankka suosio. Vuosien saatossa moni sĂ€veltĂ€jĂ€ on inspiroitunut Leinon runoista: runoja on sĂ€veltĂ€nyt musiikiksi niin Erkki Melartin, Jean Sibelius kuin Kaj Chydenius. rnrnLeinolle on pystytetty patsas Esplanadin puistoon Helsinkiin.