(0)

Kootut teokset XIII

E-Book


"Musti katsoi kummastuneena minuun.

– Sekin saattaa olla mahdollista, virkahti hĂ€n sitten. Kaikki on mahdollista tĂ€ssĂ€ maailmassa, jossa ei ole alkua eikĂ€ loppua ja jossa kaikki kiertyy kerĂ€lle, mitĂ€ ikinĂ€ me ajattelemme.

Ja hetken perÀstÀ hÀn lisÀsi hiukan raskasmielisesti:

– Ennen olin minĂ€ oikea koira. Nyt olen minĂ€ vain tarukoira. Mutta parempi sekin kuin ei olla koira ollenkaan eikĂ€ missÀÀn eikĂ€ milloinkaan."

"Musti – elĂ€intarina" on Eino Leinon vertauskuvallinen romaani. Se kertoo Musti-koiran erikoisen tarinan: tavallisen talon Musti nousee hovin vahtikoiran asemaan vain huomatakseen, ettĂ€ arvostettu ja korkea asema on harvoin pysyvÀÀ.

Romaanin alku alkaa taianomaisesti ihmisen ja Mustin keskustelulla.

"Kootut teokset XIII" sisÀltÀÀ kolme muutakin Leinon teosta: "Alla kasvon kaikkivallan", "Ahven ja kultakalat" sekÀ "Punainen sankari".

Eino Leino (1878–1926) oli suomalainen kirjailija, runoilija ja lehtimies. HĂ€n oli yksi merkittĂ€vimpiĂ€ suomalaisia 1800- ja 1900-luvun vaihteen kirjailijoita. HĂ€nen runoillaan on edelleen vankka suosio. Vuosien saatossa moni sĂ€veltĂ€jĂ€ on inspiroitunut Leinon runoista: runoja on sĂ€veltĂ€nyt musiikiksi niin Erkki Melartin, Jean Sibelius kuin Kaj Chydenius. rnrnLeinolle on pystytetty patsas Esplanadin puistoon Helsinkiin.