(0)

Kurtisanernas liv

E-Book


Kurtisanernas liv tar vid dĂ€r Förlorade illusioner slutar. Den stiliga och Ă€regiriga Lucien Chardon har sjunkit sĂ„ lĂ„gt det gĂ„r att sjunka och ingĂ„tt i en pakt med djĂ€vulen i form av prĂ€sten Carlos Herrera – en Ă„terkommande antagonist med flera alias i Balzacs romansvit Den mĂ€nskliga komedin. Lucien ska göra en storstilad Ă„terkomst i Paris societetsliv, förutsatt att han blint följer Herreras order.

I Paris tar Lucien direkt upp relationen med sin före detta kurtisan Esther Van Gobseck, och Ă€n vĂ€rre, blir förĂ€lskad i henne. Esthers rykte Ă€r dock inte förenligt med det Herrera försöker Ă„stadkomma, men han tillĂ„ter Ă€ndĂ„ paret att ha en hemlig relation – samtidigt som han smider planer pĂ„ att utnyttja Esther för att utpressa en förmögen bankir pĂ„ pengar.

Kurtisanernas liv [Splendeurs et misÚres des courtisanes] publicerades ursprungligen i fyra delar frÄn 1838-1847, den hÀr utgÄvan innehÄller de tvÄ första delarna. Det Àr den sista delen i romansviten Den mÀnskliga komedin.

I översÀttning av Erik Staaff.

HONORÉ DE BALZAC [1799–1850] var en fransk författare, allmĂ€nt betraktad som den mest inflytelserike realisten inom romankonsten. Han kallade sina samlade romaner för Den mĂ€nskliga komedin [La ComĂ©die humaine, 1829–1848], och av dessa brukar Pappa Goriot [Le PĂšre Goriot, 1835] anses vara hans viktigaste enskilda verk. Balzac hade stor betydelse för författare som Flaubert, Zola, Proust, Dickens och Dostojevskij, men Ă€ven för politiska tĂ€nkare som Marx och Engels.