(0)

Kuva linnanvallilta

E-Book


Meren lÀheisyydessÀ on linnoitus, josta avautuu nÀkymÀ Ruotsin rannikolle asti. Sen asukkaat elÀvÀt kuitenkin pimeissÀ olosuhteissa, vankilan kolkkoudessa. Seuranaan heillÀ ovat ainoastaan etÀiset ÀÀnet, auringonsÀteet ja kiviseinÀt, kunnes erÀÀnÀ pÀivÀnÀ tapahtuu jotain yllÀttÀvÀÀ: sisÀlle lentÀÀ lintu.

Kuva linnanvallilta vuodelta 1846 on rakastetun tanskalaisen kirjailijan ja sadunkertojan H. C. Andersenin kertomus toivosta sekÀ sattumasta, joka voi muuttaa elÀmÀn hetkeksi.

Tanskalainen Hans Christian Andersen (1805–1875) eli H.C. Andersen oli kirjailija ja Tanskan kansallisrunoilija, joka tunnetaan erityisesti lastensaduistaan. 1800-luvulla vaikuttanut kirjailija kirjoitti uransa aikana myös matkakuvauksia, nĂ€ytelmiĂ€, runoja ja romaaneja. Andersen sai vaikutteita työhönsĂ€ lukuisilta ulkomaanmatkoiltaan, ja hĂ€nen kertomuksilleen ovat ominaisia fantastiset elementit, koskettavat kohtalot ja jopa yllĂ€ttĂ€vĂ€t opetukset. Andersenin saduista on tehty lukuisia elokuvia, televisiosarjoja, nĂ€ytelmiĂ€ ja oopperoita. HĂ€nen luetuimpiin tarinoihinsa lukeutuvat muun muassa Keisarin uudet vaatteet (1837) ja Lumikuningatar (1844). Yksi tunnetuimmista sovituksista on Disneyn animaatioelokuva Pieni merenneito (1989) joka perustuu Andersenin samannimiseen satuun vuodelta 1837.