(137)

Lempi

Hörbuch


Kuka on Lempi? MitÀ on lempi?

Lapin sota pyörÀyttÀÀ ihmisten elÀmÀt kuin ruletissa. Viljami joutuu jÀttÀmÀÀn vastavihityn vaimonsa piikatytön kanssa kaksin kotiin ja lÀhtemÀÀn rintamalle. Kaikkien on uskallettava lÀhteÀ, tartuttava tilaisuuteen ja elettÀvÀ hetkessÀ tehtyjen pÀÀtösten kanssa. Rakkaus kannattelee, tuhoaa ja muuttuu syyllisyydeksi.

"Rappusilla seisova on jÀhmettynyt aloilleen, koko maailma on, linnut hiljaiset, pihakuusi kuuntelee, mikÀÀn ei kasva eikÀ aalto lyö rantaan juuri sillÀ hetkellÀ kun kaikkeus odottaa nytkÀhtÀvÀnsÀ uuteen asentoon, ja sitten se nytkÀhtÀÀ, ja se on kaiken loppu, ja se on kaiken alku."

Lempi on kolmen henkilön todistus Lapin sodan aikaisesta perhetragediasta. Romaani osoittaa, miten emme koskaan nÀe toisiamme kokonaisina - meidÀn tarinamme sivuhenkilöt ovat pÀÀosassa omassa elÀmÀssÀÀn.

Minna Rytisalon herkkyydessÀÀn vÀkevÀssÀ romaanissa on voimakas jÀnnite ensimmÀiseltÀ sivulta viimeiselle. Lempi kertoo intohimoisesta, mustasukkaisesta ja kaikki rajat ylittÀvÀstÀ, lojaalista rakkaudesta. Se on taiten rakennettu, ilmaisuvoimainen ja hallittu proosadebyytti.