(4)

Leposija Kilimakitossa

Hörbuch und E-Book


Pohjois-Mosambikiin, Pemban kaupungin lÀhelle, on vienyt etelÀ-afrikkalaisen Danielin tie. HÀn on saanut ansioistaan vapaustaistelijana lahjaksi Kilimakiton vanhan kartanon laajoine maa-alueineen. Daniel pitÀÀ kartanossa hotellia ja yrittÀÀ parhaan kykynsÀ mukaan suojella metsiÀ laittomilta hakkuilta.

Valkoihoisella Danielilla ei ole paljon ystÀviÀ ja ystÀvistÀ paras, Ze Marques, on aluetta arvovallallaan hallitsevan kenraali Capinden henkilÀÀkÀri. Capinde puolestaan on sekaantunut laittomaan puukauppaan, joten ristiriitoja on enemmÀn kuin riittÀvÀsti.

Tapahtumat saavat uuden, ehkÀ ratkaisevan kÀÀnteen, kun remontin yhteydessÀ löytyvÀt Kilimakiton rakennuttajan, saksalaisen herttua Hans von Bouchardin pÀivÀkirjat.

Leposija Kilimakitossa on avartava ja viisas kirja, joka kuvaa nykypÀivÀn Mosambikia ja vanhojen ystÀvysten ajautumista erilleen. Samalla se kertoo ainutkertaisesti sitÀ, miten maagisen uskon ja rationaalisen ajattelun on kyettÀvÀ rinnakkaiseloon, jotta asiat tulisivat valmiiksi. Kirja tempaa lukijansa myös matkalle menneisyyteen, siirtomaa-aikaan sisalviljelmineen ja vapaustaistelun melskeisiin.

Ja kaukaa menneisyydestÀ kaivautuu esiin myös jotain, joka antaa toivon sovinnosta ja paremmasta tulevaisuudesta.

Esa Salminen (s. 1976) on kehitysyhteistyön ammattilainen. Leposija Kilimakitossa on hÀnen toinen Afrikka-aiheinen romaaninsa. Teoksen on tulkinnut ÀÀnikirjaksi nÀyttelijÀ Erja Manto.


Sprecher*in: Erja Manto
Dauer: