"Vad var det egentligen som var så överjävligt - för det var det, mestadels - med engelsk mat? Ja, var ska man börja...? Få har beskrivit den forna engelska matkulturen lika hjärtskärande som E M Forster. Författaren satt en gång i restaurangvagnen på morgontåget från Tilbury till London. En kypare kom fram till bordet för att ta hans frukostbeställning. - 'Gröt eller sviskon, sir?'"
Så skriver författaren Gunnar Pettersson om hur huvudstädernas huvudstad London gick från att vara ett kulinariskt bakvatten till foodisarnas paradis, hur swinging London blev eating London. Och det är bara en av de metamorfoser som staden genomgått det senaste halvseklet. Gunnar Pettersson, sedan fyrtiofem år bosatt i London, skriver fram sin hemstad i åtta kapitel om mat, språk, stadsplan, politik, musik, marknad, sport och ankomst. London är staden där det talas trehundra språk, beskylld för att vara fasansfullt omusikalisk, där tjugo minuter i tunnelbanan är detsamma som att röka en cigarrett, ett socialdemokratiskt centrum som röstar ja till att stanna kvar i EU i ett konservativt England som inte vill annat än att dra sig ur, och som varje år besöks av en halv miljon svenskar. Vi är många som inbillar oss att vi känner London som vår egen ficka. Men det här visste du garanterat inte.
Gunnar Pettersson, född och uppvuxen i Göteborg, är författare, journalist och översättare. Han har skrivit romaner, essäer och radiopjäser. Hans senaste bok är Mannen som kom tillbaka från de döda, om skandalförfattaren Gustaf Ericsson (2000).