(0)

Making the invisible visible: Reclaiming women's agency in Swedish film

E-Book


Att beskriva kvinnors roll i filmhistorien som osynliga kan tyckas underligt. SkÄdespelerskorna har ju genom filmens historia försett publiken med tolkningar av det feminina, och som filmstjÀrnor har de genomgÄende förknippats med filmindustrins glamorösa yta och gett karaktÀr Ät kvinnlig lockelse och njutning.

I den engelsksprĂ„kiga antologin Making the Invisible Visible Ă€gnar sig dock en grupp forskare Ă„t att undersöka den underrepresentation av kvinnor som varit latent pĂ„ andra arenor av filmkulturen. Även om det finns betydande skillna der mellan lĂ€nder och geografiska omrĂ„den, mellan olika tidsepo ker och mellan olika yrkesroller sĂ„ har filmhistoriens produktions bĂ„s och maskinrum generellt ockuperats och besatts av mĂ€n. Och fortfarande i dagens filmkultur domineras en mĂ€ngd yrken av mĂ€n.

Skribenterna utforskar kvinnors aktionsradie i en rad yrkesrol ler, utifrÄn bland annat diskussioner om HBTQ och queeridentitet i filmbranschen. I texterna framkommer ocksÄ nya perspektiv pÄ kvinnliga skÄdespelare och kÀndisar.