(0)

Marie! Madrid!

E-Book


"Jag kika bort mot fönstret och tÀnkte igen att nej det hÀr Àr inte Sweden. Inte Sweden och inte Amerika. Det var nÄt sÄ konstigt alltihop, nÄnting mittemellan, nÄnting som jag inte kunde hitta ett namn pÄ och det var hemskt. Nu var vÄgorna inne i huvet som en yrsel och jag kÀnde mig lite illamÄende som jag inte hade gjort pÄ bÄten."

Lars, Gunhild och sonen Roy ÄtervÀnder till det land dÀr allt började, Sverige. Det Àr tidigt 1930-tal, en tid av kris och politisk dramatik inte bara i Sverige utan i större delar av Europa och av vÀrlden. Roy fÄr uppleva ett Sverige i uppror. Intrycken blir en slags febrig dröm, stundtals overklig men övervÀgande familjÀr. I sitt första möte med sina morförÀldrar överrumplas han med kÀrlek och ömhet. Hur kan dessa frÀmlingar Àlska honom sÄ mycket nÀr de aldrig har trÀffats förut? Parallellt med Roys ankomst skakas det lilla samhÀllet av grannpojken Nils Roberts sjÀlvmord. Det blir tydligt för Roy att den sjÀlvklara kÀrlek och ömhet hans morförÀldrar försöker upprÀtthÄlla Àven prövas av sorg och missförstÄnd.

Roy tar studenten, och Spanien Ă€r landet som man mĂ„ste fara till för att inspireras av föredömliga politiska motaktioner som leddes av ungdomar i hans egen Ă„lder. Är det i Spanien han kommer att finna meningen med sitt liv, sitt kall, sin riktning? Samtidigt hĂ„ller kĂ€rleken och Ă„trĂ„n för hans Ă€lskade Marie honom kvar. Är utforskandet av deras kĂ€rlek den egentliga och verkliga meningen med livet?

"Marie! Madrid!" Àr fjÀrde delen i Walter Dicksons Amerikasvit.

Walter Dickson [1916–1990] var en svensk roman- och novellförfattare, född i USA, senare bosatt i Falkenberg. Hans emigrationsskildringar har jĂ€mförts med Vilhelm Mobergs, och Artur Lundkvist ska ha sagt "att medan Moberg Ă€r realismens skildrare av emigrantlivets stora skeende, skapar Walter Dickson den inre upplevelsens realism". Dickson gör ett betydligt litterĂ€rt avtryck med sin kreativt förtroliga berĂ€ttarstil.