(0)

Min resa genom historien

E-Book


Det Ă€r 1700-tal i en liten timrad stuga i storskogen vid RökĂ„ns strand i VĂ€sterbottens inland. I en gungstol framför den öppna spisen sitter en man och skriver; det Ă€r landsĂ€ndans förste sjĂ€lvutnĂ€mnde reporter – författaren – .

Det ger honom den unika chansen att 300 Är senare fÀsta pÄ prÀnt det som inte fick glömmas: hans kÀrlek och förundran inför den lilla mÀnniskans storhet, till ekorren pÄ nÀvertaket, stubben vid Ästranden, mödans nÀverskor pÄ stigen mellan skogens glÀntor, dÀr de smÄ men stora mÀnniskorna i skymundan levde sina liv vid sidan av den stora vÀrldens likgiltighet.

Men inte riktigt, inte Ă€nnu! DĂ€r satt han fortfarande, reportern, i solskenet pĂ„ sin tĂ€nkarstubbe! DĂ€r fĂ€ste han pĂ„ prĂ€nt glĂ€ntornas nyfödda och döda, missvĂ€xtĂ„r, kamp för tillvaron, glĂ€djeĂ€mnen, möda och hemvĂ€vd lycka. Och sĂ„ plötsligt, mitt i torftigheten och överflödet, Franska revolutionen – och Gustaf den tredje skjuten!

Och idag, 2019, sitter han dĂ€r fortfarande, reportern, och lyssnar till samma RökĂ„ som dĂ„. Den kan berĂ€tta stora ting – nĂ€stan tidlösa – för den som vill lyssna. Författarens kĂ€rlek till Ă„n, bygden och dess mĂ€nniskor gĂ„r som ett stilla, vemodigt porlande genom berĂ€ttelsen. Inte en enda Ă€r glömd!