(72)

Monarkian muruset: Kaiken maailman kuninkaallisia

Hörbuch und E-Book


Maailma muuttuu valtavalla vauhdilla ympÀrillÀmme ja monesta asiasta on syytÀ olla huolissaan. Yksi asia ei kuitenkaan tunnu muuttuvan: kuninkaalliset perheet ja heidÀn eriskummallinen elÀmÀnsÀ. Monarkian muruset tuo koko maailman kuninkaalliset lukijan hÀmmÀsteltÀvÀksi.

Omassa Euroopassamme on satojen vuosien takaisten mahtisukujen degeneroituneita tynkiÀ, joita yhteiskunnat elÀttÀvÀt antaakseen meille nykyaikaisia sirkushuveja. Me suomalaiset olemme etuoikeutetussa asemassa, sillÀ meillÀ ei ole omaa kuningashuonetta. Me saamme sen sijaan nauttia toisten verorahojen elÀteistÀ.

Kaisa Haatanen ja Sanna-Mari Hovi ovat uteliaita ja pÀÀasiassa hyvÀntahtoisia monarkkitirkistelijöitÀ. HeidÀn outojen yksikohtien tietovarastonsa kuninkaallisista on valtava.

Monarkian murusten sivuilla paneudutaan muun muassa nÀihin kysymyskiin: Kuka olisi sinun unelmiesi prinssi tai prinsessa? MitÀ koulutusta pidÀt monarkille sopivimpana? Hyödyt ja haitat: Elisabet II elÀkkeelle vai ei? Miten ihmeessÀ Kreikan prinsessa voi olla Lontoon bilekuningatar? Oliko Juan Carlos hyvÀ vai huono kuningas? Kuka olikaan kuningatar Muna? Kuinka erottaa Hollannin ja Belgian kuningashuoneet toisistaan? MitÀ ihmettÀ Thaimaan kuningashuoneessa on tapahtunut? MikÀ oli Grimaldien kirous? Onko se yhÀ pÀÀllÀ, kun ruhtinatar Charlene ei koskaan hymyile?

Kaikkeen emme saa vastauksia, mutta spekulointi on vapaata. Monarkian muruset on tĂ€ynnĂ€ faktaa, vaikka vĂ€lillĂ€ myös hulluttellaan – ja aiheena on yksi maailman oudoimmista muinaisjÀÀneistĂ€: monarkia.

Kaisa Haatanen on tasavaltalainen, pohjattoman utelias ja usein hyvÀntahtoinen. HÀnestÀ kaikkein komein kuningas on Espanjan Felipe I, mutta Ison-Britannian kuningashuone on hÀnen suosikkinsa. Kaisa Haatanen on kirjoittanut aiemmin kaunokirjalliset teokset Meikkipussin pohjalta ja YlipainolisÀmaksu.

Sanna-Mari Hovi on kustantamotyölĂ€inen, joka pitÀÀ opiskelusta, maakuntalauluista ja varhaisaamuista vieraissa kaupungeissa. HĂ€n on kĂ€tellyt Norjan prinsessaa mutta pessyt silti kĂ€tensĂ€. Hovi on kirjoittanut myös tietokirjat Illallisella Pirkko K. Koskinen (yhdessĂ€ Timo Ernamon kanssa) ja ViikingeistĂ€ Victoriaan – Ruotsin monarkian tarina.


Sprecher*in: Satu Paavola
Dauer: