(0)

Movement of knowledge: Medical humanities perspectives on medicine, science, and experience

E-Book


Medicinsk kunskap Àr alltid i rörelse. Den kan fÀrdas frÄn laboratoriet till kontoret, med en pressrelease till en patient, via en vetenskaplig artikel till en tjÀnsteman och kanske vidare till en beslutsfattare. Förflyttningen till olika sammanhang har betydelse för hur kunskapen uppfattas och anvÀnds, vilket i sin tur kan pÄverka inriktningen pÄ bÄde forskning och politiska beslut.

Komplexiteten hos medicinsk kunskap och de konsekvenser som den fÄr stÄr i fokus i antologin Movement of knowledge. Författarna undersöker hur kunskap prÀglar de medicinska och folkhÀlsoorienterade rummen och granskar samtidigt de metodologiska och teoretiska verktygen vi har för att studera kunskap och kunskapsflöden. I sina texter anlÀgger forskarna en tvÀrvetenskaplig syn pÄ medicinsk humaniora och visar med sÄvÀl samtida som historiska perspektiv pÄ hur grÀnssnittet mellan experter och allmÀnhet kan studeras.

Medicinsk kunskap dekonstrueras, rekonstrueras och omformas nÀr den rör sig mellan patienter, vÄrdgivare och samhÀllet i stort. Att en behandlingsmetod godkÀnns eller underkÀnns utifrÄn medicinska fakta Àr nÄgot som i slutÀnden pÄverkar oss alla.