(1)

Neandertalinihminen : Kadonnut lajitoveri

E-Book


KeitÀ olivat neandertalinihmiset, nykyihmisen sukupuuttoon kuolleet lajitoverit? Uusi tutkimus on raottanut salaperÀisyyden verhoa ja romuttanut vanhoja kÀsityksiÀ. Neandertalilaiset eivÀt olleet alkeellisia luolaihmisiÀ, vaan heillÀ oli kulttuuri, joka vaihteli asuinseudun mukaan. He kommunikoivat kielen avulla ja koristivat itsensÀ vÀriainein ja koruin. SiinÀ missÀ Afrikasta tulleet nykyihmiset olivat tummaihoisia, LÀhi-idÀssÀ ja Euroopassa asustaneet neandertalilaiset olivat vaaleita, osa punatukkaisia ja vihreÀsilmÀisiÀ.

Uudet tiedot eivÀt ole pelkkÀÀ historiaa. Koska neandertalilaiset risteytyivÀt nykyihmisen kanssa, jokaisella meistÀ on geeneissÀmme muutama prosentti heidÀn dna:taan. TÀmÀ ei ole sattumaa: neandertalilaisilta saadut geenit paransivat esivanhempiemme vastustuskykyÀ ja D-vitamiinin tuotantoa.

Neandertalinihminen kertoo, mitÀ tÀllÀ hetkellÀ tiedÀmme ihmisen evoluutiosta puolen miljoonan vuoden aikana. Kirja on kiehtova tietopaketti muinaisista sukulaisista, joiden perimÀÀ yhÀ kannamme.

Biologi Juha Valste on tunnettu tietokirjailija, suosittu luennoitsija ja tiedetoimittaja, joka on erikoistunut ihmisen evoluutioon. HĂ€n on kirjoittanut aiemmin aiheesta teoksen Ihmislajin synty (SKS 2012).