(0)

Opas Spinozan Etiikkaan

E-Book


MitÀ ovat ilo ja suru? Miten vaikuttavat rakkaus ja viha? Millainen on vapaa ihminen? Miten Jumala on ymmÀrrettÀvÀ - ja millaista on hyvÀ elÀmÀ?

Opas Spinozan Etiikkaan on kansainvÀlisestikin erityislaatuinen kirja: vaikeana pidetyn filosofian klassikon yksityiskohtainen ja perinpohjainen selitysteos. Se auttaa ymmÀrtÀmÀÀn Benedictus de (Baruch) Spinozan teosta Etiikka (1677).

Spinozan Etiikan lÀhtökohtana on ÀÀretön itseÀÀn yllÀpitÀvÀ substanssi, voima, josta kaikki muu maailmassa seuraa. Voima ilmenee yhtÀÀltÀ mentaalisesti - ajatteluna, tietÀmisenÀ, tahtomisena, haluina ja affekteina - ja toisaalta materiaalisesti kappaleiden liikkeinÀ. Etiikka on kenties filosofian historian vaikuttavin yritys yhdistÀÀ kaksi hyvin erilaista maailmankatsomusta, uskonnollinen ja tieteellinen.

Opaassa Spinozan Etiikkaan kÀydÀÀn lÀpi kaikki Etiikan peruskÀsitteet, aksioomat ja propositiot alkuperÀisessÀ jÀrjestyksessÀ ja selitetÀÀn niiden merkitykset. SelkeÀ ja kattava Opas Spinozan Etiikkaan toimii sekÀ miellyttÀvÀnÀ lukukirjana ettÀ helppokÀyttöisenÀ kÀsikirjana Etiikan lukemisen ohessa. Viimeiseksi jÀÀneessÀ teoksessaan Juhani Pietarinen kokoaa yhteen laajan ja pitkÀaikaisen tutkimustyönsÀ Spinozan filosofian parissa.