(8)

Pappa Goriot

E-Book


EugÚne de Rastignac Àr en ung student frÄn landet, vars önskan Àr att ta sig in i Paris finare kretsar. Han har inga pengar och inga kontakter, utom sin kusin Madame de Beauséant.

Rastignac Àr inkvarterad pÄ Ànkan Vauquers pensionat i Paris Latinkvarter, dÀr han bor granne med »Pappa Goriot«, en olycklig Àldre man som övergivits av sina döttrar och som alla gör narr av. Vautrin, en förrymd straffÄnge, Marsay, en Àrelysten politiker, och Rubempré, en begÄvad författare, styrs Àven de av olika maktbegÀr. Det Àr av den mystiske Vautrin som Rastignac fÄr erbjudandet som kan ge honom precis den genvÀg till rikedom han behöver - men det inbegriper i sÄ fall en annan mans död.

Honoré de Balzacs Pappa Goriot Àr portalverket för realismen och en av den franska litteraturens mest klassiska romaner. HÀr i översÀttning av Gunilla Nordlund. Med nyskrivet förord av Carin Franzén.

HONORÉ DE BALZAC [1799-1850] var en fransk författare, allmĂ€nt betraktad som den mest inflytelserike realisten inom romankonsten. Han kallade sina samlade romaner för Den mĂ€nskliga komedin [La ComĂ©die humaine, 1829-1848], och av dessa brukar Pappa Goriot [Le PĂšre Goriot, 1835] anses vara hans viktigaste enskilda verk. Balzac hade stor betydelse för författare som Flaubert, Zola, Proust, Dickens och Dostojevskij, men Ă€ven för politiska tĂ€nkare som Marx och Engels.