(0)

Platsens ande : en bok om Tage Aurell

E-Book


”Lycklige stationĂ€re vagabond”, skriver Knut Jaensson en gĂ„ng till Tage Aurell. I spĂ€nningsfĂ€ltet mellan det vagabonderande och stationĂ€ra utformade sig Aurells liv och över det fĂ€ltet rör sig ocksĂ„ denna bok. Den följer hans bildningsgĂ„ng i spĂ„ren lĂ€ngs vĂ€gar och möten, och skriver dĂ€rmed samtidigt levande kulturhistoria. Heidenstam, Vilhelm Ekelund, Rimbaud och Franz Kafka finns pĂ„ detta stora europeiska fĂ€lt, dĂ€r 10-talsnationalism, journalistik och exotisk svensk ungkyrkorörelse möter 20-talets Paris med dess kosmopolitiska avantgardism, dĂ€r vallfarter görs till Weimarrepublikens nervcentra och litterĂ€ra valfrĂ€ndskaper i ett ”dolt Norge”. LĂ„ngt upp i trettioĂ„rsĂ„ldern söker Aurell sin roll. NĂ€r sĂ„ livet griper honom i nackskinnet och sĂ€tter ner honom i VĂ€rmland lyfts han ocksĂ„ in i sitt författarskap. I Mangskog finner han mĂ€nniskorna, motiven och sitt tema.

NĂ€r Tage Aurell 1943 fick sitt litterĂ€ra genombrott, 48 Ă„r gammal var det en upptĂ€ckt för fyrtitalslitteraturens förtrupp. HĂ€r fann de – Knut Jaensson, Gunnar Ekelöf, Karl Vennberg – en sĂ€regen bundsförvant. Med sin strĂ€nga och komprimerade stil som framskulpterats i avskildhet framstod denne landsbygds- och proletĂ€rförfattare som en Ă€ldre mĂ€stare; djupt solidarisk med de mĂ€nniskosjĂ€lar som omgav honom och med en klassicerande hĂ„llning till sitt stoff – nederlagstyngda, undanskymda öden, vart och ett med sin gĂ„ta, sin tystnad.

Lars Anderssons bok som utkom 1995, 100 Är efter Tage Aurells födelse, Àr inte en författarbiografi av det slag vi Àr mest vana vid i Sverige. Först och frÀmst Àr det en levnadsteckning, skriven med inlevelse i och respekt för en kollega som kanske bara en annan författare kan ha. Det Àr en stor berÀttare, sjÀlv ocksÄ VÀrmlandsförfattare, som anvÀnt sin gestaltningsförmÄga nÀr han nÀrmat sig Tage Aurells ovanliga och fascinerande livshistoria.