(12)

Ravilegenda : Tapsa Perttusen tarina

E-Book


Kirja ihmisen ja hevosen ainutlaatuisesta suhteesta.

Henkilötarina ravivalmentaja ja -ohjastaja Tapio Perttusesta. Raviurheilun historiaa tunnetun ravimiehen ja hÀnen hevostensa kautta. Miksi Tapio Perttunen on kiinnostava hahmo? HÀn on erinomaisen vÀrikÀs persoona, jonka moni tietÀÀ Tapsana Utsjoelta Parisiin tai vÀhintÀÀn Tukholman Solvallan raviradalle saakka. Perttunen on yksi Suomen menestyneimmistÀ ravivalmentajista ja raviohjastajista:

- yli 45 000 starttia - yli 5 000 voittoa - voittosumma yli 15 miljoonaa euroa

PelkosenniemellÀ vuonna 1956 syntyneestÀ Perttusesta piti tulla poromies, mutta intohimo hevosiin vei mukanaan. Raviohjastajan ura alkoi 16-vuotiaana SodankylÀn juhannusraveissa, kun Tapsa ajoi ensimmÀisen startin isÀnsÀ Mikko Perttusen Ponnettarella. IsÀ oli poromies, mutta hÀnellÀ oli myös useita suomenhevosravureita. Tapsa lÀhti YpÀjÀlle hevostalouskouluun, sitten armeijaan Niinisalon elÀinlÀÀkintÀkouluun, minkÀ jÀlkeen hÀn tarttui valmentajan tehtÀviin PetÀjÀvedellÀ. Pihtiputaan sekÀ JyvÀskylÀn KillerjÀrven tallien jÀlkeen oman tallin paikka löytyi Orimattilasta. Tapio Perttunen pitÀÀ suosikkihevosenaan Einarsia, jolla hÀn kiersi paljon maailmaa. IsÀnsÀ Hipolla Tapsa voitti kuningatarkilpailun Oulussa 1981. Saran Salaman hÀn valmensi ja ohjasti kolmesti 2006-2008 ravikuninkaaksi.

MikÀ on saanut Perttusen innostumaan hevosista ja raviurheilusta vuosikymmeniÀ? MitÀ voitot ja tappiot ovat tuoneet mukanaan? Tapsan pitkÀn uran vaiheisiin on liittynyt myös dramatiikkaa. MiltÀ raviurheilun historia nÀyttÀÀ 1960-luvulta nykypÀivÀÀn Tapsan silmin? ElÀmÀntarinan ovat kirjoittaneet kokeneet toimittajat Erkki Hujanen ja Simo Kattilakoski.