(0)

Revolution i Egypten

E-Book


NÀr 26-Ärige tunisiern Mohamed Bouazizi satte eld pÄ sig sjÀlv i protest mot regimen blev det den gnista som tÀnde en vÄg av revolutioner och upplopp i arabvÀrlden.

Den tunisiska diktaturen föll snabbt och vÀrldens ögon riktades mot det egyptiska folkets kamp för att fÀlla Mubaraks regim. Miljoner mÀnniskor i Kairo, Alexandria och Suez visade att de var beredda att satsa allt.

Journalisten Bitte Hammargren befann sig pÄ Tahrir-torget i Kairo nÀr Mubaraks betalda pöbel gick till attack mot demonstranterna. Hon skildrar den egyptiska revolutionen dag för dag och vad som kan ske efter Mubarak.

Professor Mattias Gardell skriver om Det muslimska brödraskapet, vilken roll rörelsen spelade under upproret och vilken politik man stÄr för.

Journalisten Per Björklund berÀttar om den politiska, fackliga och ekonomiska kamp som pÄgÄtt under lÄng tid i Egypten och beredde vÀg för den massrörelse som fÀllde Mubarak.

Professor Jan HjÀrpe ger en bakgrund till de senaste Ärens utveckling i arabvÀrlden och lyfter fram de folkliga radikala krafter som lagt grunden för mer genomgripande förÀndringar.