"Rom har haft den enestående skæbne, at dens navn på én gang betegner en by og en verden. Vi læser om Roms sejre og om Roms storhed og mener dermed Romerriget selv, men vi taler også om Roms skønhed og pragt og mener dermed byen på de syv høje ved Tiberens gule strøm.
I denne navnets dobbelthed ligger Romerrigets skæbne, som er rigere på spænding end noget menneskeligt liv fra vugge til grav, og rummer en rigdom af erfaringer, som politisk, militært og kulturelt er en uudtømmelig skat også for nutidens tænkere og statsmænd."
Den klassiske filolog Hartvig Frisch skriver om verdens første storby, Rom, som den så ud på sin storhedstid. Bogen rummer en kort og præcis beskrivelse af kulturen, samfundets opbygning og de vigtigste bygninger og steder i det gamle Rom.
Hartvig Marcus Frisch var en dansk forfatter, klassisk filolog og politiker, der fra 1947 til 1950 var undervisningsminister for Socialdemokratiet. I forbindelse med besættelsen spillede Hartvig Frisch en omstridt rolle, da han udtalte sig kritisk om både nazismen og visse af modstandsbevægelsens handlinger.
Som undervisningsminister indførte Hartvig Frisch i 1948 retskrivningsreformen, som blandt andet ændrede "aa" til "å" og "vilde" til "ville". Mange af Hartvig Frisch’ bøger handler om Danmark under anden verdenskrig, men der er også en del af hans bøger som beskæftiger sig med antikkens verden.