(17)

Runoilijan talossa

Hörbuch und E-Book


Finlandia-palkinnon voittaja 2004.

Talvella 1971 kirjailija Eeva-Liisa Manner katsoo Espanjan-talonsa romahtaneen katon lÀpi taivaalle. Lattia ja huonekalut ovat sateen, lahonneen puun ja olkien turmelemia. Seassa lilluu keskenerÀisiÀ kÀsikirjoituksia ja kÀÀnnöksiÀ.

Raivatessaan tÀrveltynyttÀ taloa Eeva-Liisa löytÀÀ kirjeitÀ ja valokuvia, jotka tuovat mieleen vanhoja muistoja. Eeva-Liisa pelkÀÀ edelliskesÀn tapahtumien toistumista, tuolloin Churrianassa jÀrkkyi sekÀ maa ettÀ Manner. MaanjÀristys tuhosi talon, kirjailija joutui psykoosiin. Yritettiinkö hÀnet murhata vai yrittikö hÀn itsemurhaa?

Runokokoelma TÀmÀ matka (1954) nosti Eeva-Liisa Mannerin maamme kirjailijoiden eturiviin. Helena Sinervon tarkkanÀköisessÀ elÀmÀkertaromaanissa Manner kÀy lÀpi ystÀvyyssuhteitaan, rakkauksiaan, kirjailijuutensa kehittymistÀ ja suhdetta kustantajaansa.

Helena Sinervo oli ammatiltaan pianonsoitonopettaja ennen kuin kirjallisuus vei voiton musiikista. HĂ€n on julkaissut lukuisia runokokoelmia, Finlandia-palkitun romaanin, lastenrunokirjoja sekĂ€ kÀÀnnösteoksia. HĂ€nen runouttaan on kÀÀnnetty yli viidelletoista kielelle. Helena Sinervolle – niin runoilijana kuin prosaistinakin – on tyypillistĂ€ vahva rakenteentaju ja rikas, taiturillinen kielellinen ilmaisu. HĂ€n on laajan rekisterin yllĂ€ttĂ€jĂ€, joka luo jatkuvasti uusia muotoratkaisuja. Silti hĂ€nen ÀÀnensĂ€ tunnistaa jo yhdeltĂ€ sivulta: se siirtyy yhtĂ€ musikaalisesti groteskista herkkÀÀn ja kauniiseen kuin leikkisĂ€stĂ€ kipeÀÀn. Kokonaisuus on aina enemmĂ€n kuin osiensa summa: se luo ristiin valotetun avaran tilan, jota Sinervo kutsuu Kirjan ideaksi. Helena Sinervolle on myönnetty valtion 5-vuotinen taiteilija-apuraha vuodesta 2010 alkaen.


Sprecher*in: Tiia Louste
Dauer: