(0)

Ruokaa reissussa : Suomen matkaruokahistoria kuivalihasta laivabuffetiin

Hörbuch und E-Book


Ihminen on liikkunut aina, ja matkalle on tietysti tarvittu hyvÀt evÀÀt. Vuosisatojen aikana kulkuvÀlineet ovat kehittyneet ja talkkunalla ryyditetty piimÀ on vaihtunut muovikÀÀreisiin kiedottuun voileipÀÀn. Samalla kun evÀstaukoa varten pakaaseihin pakatut posliinikupit on vaihdettu keveÀmpiin muovipikareihin, on opittu jonottamaan tötteröllistÀ kuumina tiriseviÀ ranskalaisia kadunkulman kioskista.

Ruokaa reissussa ottaa lukijan mukaan jalkapatikkaan suolakalalla varustettu tuohikontti selÀssÀ, tarjoaa lihapiirakan huoltoaseman kahviossa ja johdattelee junan kÀytÀvÀÀ pitkin kultauksin koristeltuun ravintolavaunuun.

Se muistuttaa matkoilla koetuista uusista elÀmyksistÀ, kuten ruotsinlaivoilla ensi kertaa maistelluista katkaravuista, sekÀ viitseliÀisyydestÀ ja neuvokkuudesta, jota ruokailumahdollisuuden tuominen eri kulkuvÀlineisiin on vaatinut. Kuivahtaneiden, kielen polttaneiden sekÀ nautinnollisten ja pitkÀn matkaamisen jÀljiltÀ ilahduttaneiden suupalojen ohella teos tarjoaa aimo annoksen liikkumisen historiaa.