(0)

Sailing in the Sun

E-Book


Den sista fÀrden

Hösten 1957 seglade den svenska bramsegelskonerten Flying Clipper ivĂ€g pĂ„ det som skulle bli fartygets allra sista fĂ€rd över Atlanten till VĂ€stindien. BesĂ€ttningen utgjordes av unga sjöbefĂ€lselever, bara 15-18 Ă„r gamla, av vilka de flesta aldrig tidigare hade satt sin fot pĂ„ ett fartygsdĂ€ck


Boken Sailing in the Sun innehÄller berÀttelser och hÄgkomster av före detta elever ombord.

Kör sÄ det ryker och sÄ lÀnge trasorna hÄller, tyckte den unga besÀttningen, nÀr havet vÄgade och stormen ven.

Flying Clippers 32-Ärige kapten Lars-Olof Skoglund var ansvarig inte bara för fartyget utan Àven för de 28 elevernas och ett antal nÀstan lika unga befÀlskollegors vÀl och ve. Det jobbet var ingen sinekur, framgÄr av kaptenens privata, aldrig tidigare publicerade dagboksanteckningar frÄn fÀrden.

BefÀlseleverna pÄ Flying Clipper hade drömmar och förhoppningar om sjömanslivet. Blev det som de trodde det skulle bli? Vad tog de med sig av upplevelserna ombord och intrycken av vÀrlden utanför Folkhemssverige?

För mÄnga gick det enligt planer och förhoppningar. Av de 28 eleverna blev elva sjökaptener och fyra sjöingenjörer. NÄgra seglade livet ut, andra gick iland och valde andra yrkesbanor Àn sjömannens.

Oavsett vilket sÄ kom tiden pÄ Flying Clipper för mÄnga att ha stor betydelse för hur det sedan gick för dem i livet. Upplevelserna, kamratskapet och kÀnslan av att jobbet ombord betydde nÄgot, att man var nÄgon, att man rÀknades, var erfarenheter som gav starka avtryck för framtiden.

I boken skildras Flying Clippers historia frÄn början till slut och ett avsnitt i boken Àr en historisk tillbakablick över de svenska seglande skolskeppen. I 100 Ärs tid utbildades handelsflottans sjöbefÀl pÄ sÄdana. För trots att Ängfartygen blev allt fler och segelfartygen allt fÀrre ansÄg man lÀnge att riktiga sjökaptener och styrmÀn skulle ha rundat Kap Horn för segel.

Bramsegelskonerten Flying Clipper var den svenska handelsflottans sista seglande skolskepp för blivande sjöbefÀl.

Sailing in the Sun Àr en bok för alla med intresse av seglande skepp, sjöfart och Den Gamla Goda Tiden.