(0)

Samlade noveller

E-Book


Karin Boye Àr en av Sveriges mest Àlskade poeter. Hon var ocksÄ romanförfattare, novellist och översÀttare. Som prosaist Àr hon mest kÀnd för sin dystopiska roman Kallocain, medan hennes noveller till stor del fallit i glömska. I denna utgÄva samlas för första gÄngen samtliga Karin Boyes noveller i en volym.

Novellerna Àr genomgÄende idéburna - nÄgot de Àven kritiserats för - men de Àr samtidigt egenartade och skrivna pÄ en kÀrnfull, extatisk prosa som ger en inblick i Boyes liv och den medelklassmiljö hon rörde sig i. UtmÀrker sig gör till exempel Preludium, om ett barndomsminne konkretiserat genom psykoanalys, och Gudarnas spÄr, som utforskar brytningen mellan det hedniska och det kristna. HÀr finns Àven den ofullbordade Uppsalaskildringen Asketer, ett av Boyes frÀmsta prosaverk.

Texterna Àr hÀmtade ur originalsamlingarna Uppgörelser [1934], Ur funktion [1940], samt BebÄdelse [1941], som utkom en kort tid efter Boyes död och innehÄller romanfragment och skisser, sÄvÀl som noveller. Tillsammans kompletterar de bilden av ett av den svenska litteraturens stora författarskap.

KARIN BOYE, född 1900 i Göteborg, död 1941 i AlingsÄs. Hon debuterade 22 Är gammal med diktsamlingen Moln [1922]. Hennes dikter handlar ofta om en önskan om att leva riktigt, en lÀngtan efter klarhet och rÀttvisa, samtidigt som hennes sprÄk genom sina anpassningar till kulturens normer visar fler bottnar, inte minst nÀr det gÀller temat kÀrlek. Som prosaförfattare Àr hon mest kÀnd för romanen Kallocain [1940].