(3)

Samlaren

E-Book


Tom Àr tolv Är och lever i en vÀrld av vÄld. VÄldet finns överallt, det finns i skolan och det finns pÄ fritiden. Han lever sitt liv med blick över axeln, och han lÀngtar till att en dag bli vuxen.

Medan han vÀntar samlar han pÄ kapsyler som bland annat kan böjas till vassa och fÀrggranna lösnaglar. En decemberdag blir han bekant med grannen Bo som samlar pÄ bilar. Han lÀr ocksÄ kÀnna Bos snÀlla och vackra sambo Viola. De bor i en liten lÀgenhet i ett gult trÀhus och nÀr Tom fÄr sitt livs första lp, Rolling Stones Let it Bleed, fÄr han spela den pÄ Violas skivspelare. Bo och Viola har det precis sÄ som Tom vill ha det nÀr han en gÄng har vuxit upp.

MÄnga Är senare sitter Tom och lÀser gamla mikrofilmer. VÄldet fanns ocksÄ i det gula trÀhuset och en ruskig historia rullas upp i autentiska förhörsprotokoll.

Samlaren Ă€r en roman om barndom och ett dokument om ett brott men ocksĂ„ om besatthet och samlande som passion. Robert Åsbacka har nĂ€rmat sig hĂ€ndelsen i flera av sina tidigare romaner, men i Samlaren framkommer nu för första gĂ„ngen vad som verkligen hĂ€nde den dĂ€r luciahelgen 1969.