At Sejer kom til at hedde Sejer skyldes en gammel familietradition, der knytter sig til den førstefødte i hvert slægtsled. Stod det til Sejers far, Bertel, havde han heddet noget andet, for også det urolige blod i familien er knyttet til navnet, og de, der hedder Sejer går sjældent den letteste vej gennem livet.
Det viser sig da også, at Bertels søn har arvet det urolige blod, og at han har rastløsheden og drømmerierne til fælles med sin farbror Sejer, der, som Bertel ser det, ikke har drevet det vidt. Den unge Sejer må kæmpe sin egen kamp og gå sine egne veje for til sidst at lære, hvordan han skal leve med sin skæbne og udnytte den til sin egen fordel.
Sigurd Elkjær (1885-1968) var en dansk forfatter, som især skrev hjemstavnslitteratur. De fleste af hans romaner, både de historiske og dem der foregår i hans egen samtid, udspiller sig på Horsens-egnen, hvor han selv voksede op. Sigurd Elkjær var uddannet lærer og arbejdede som sådan til han blev pensioneret i 1950. Som forfatter debuterede han i 1915 med romanen "Anders Grøn".