(47)

Tarkoituksista ja keinoista

Hörbuch und E-Book


Jarkko Tontti pureutuu aikamme ja kulttuurimme keskeisiin kysymyksiin puolustaen liberaalia demokratiaa. SiitÀ joku taatusti suuttuu.

Heimoistunut identiteettipolitiikka, woke-aktivismi ja jyrkkĂ€ kansallismielisyys uhkaavat liberaalia demokratiaa ennen kokemattomalla tavalla. Ă„Ă€ripÀÀt jyrÀÀvĂ€t, maltilliset ovat vaiti ja hĂ€mmennyksissĂ€.

Jollakin tasolla kiivailijat ovat epĂ€ilemĂ€ttĂ€ oikeilla jĂ€ljillĂ€. Kiukkuun ja kiivailuun tuntuu olevan ymmĂ€rrettĂ€vĂ€t syynsĂ€. Mutta tarkoittaako ymmĂ€rtĂ€minen hyvĂ€ksymistĂ€? ”Tarkoitus pyhittÀÀ keinot” on toimintaperiaate, johon suuri osa ihmiskunnasta hassahtaa vuosikymmenestĂ€ ja vuosisadasta toiseen.

Voiko syrjinnÀllÀ vastustaa syrjintÀÀ? Maapallon elonkehÀn sÀilyminen on ihmiskunnan kohtalonkysymys, mutta oikeuttaako tÀmÀ huoli linkolalaisen ekototalitarismin? EntÀ sananvapaus? Sen puolustajat ovat kaikonneet olemattomiin muutamassa vuodessa.

Voisiko yhteiskunnan laittaa terapeutin sohvalle? Kuunteleeko kukaan kirjallisuuden kuiskausta? EntÀ kirjallisuuden nÀennÀinen kulttuurinen vastakohta, rÀiskÀhtelevÀt supersankarielokuvat? Miksi ne elÀvÀt hurjaa nousukautta juuri nyt ja ovat muuttuneet kaikkien tuntemaksi kulttuuriseksi koodistoksi?

Tarkoituksista ja keinoista tÀydentÀÀ Jarkko Tontin esseekirjatrilogian, jonka aikaisemmat osat ovat Koti, uskonto ja isÀnmaa (2011) ja Viisastuminen sallittu (2016). Se on aikalaisanalytiikkaa yhteiskunnan tilasta ja ihmiskunnan mielenmaisemista 2020-luvun alussa.

Jarkko Tontti, kirjailija, OTT. HÀn on julkaissut useita romaaneja, esseekokoelmia ja runoteoksia vuodesta 2006 lÀhtien.