(248)

Titanicin kolmas luokka

Hörbuch und E-Book


Faktoihin pohjaava kertomus maailmankuulusta tragediasta sekÀ sen suomalaisista uhreista ja selviytyjistÀ.

Huhtikuussa 1912 neitsytmatkallaan halki Pohjois-Atlantin kulkeva RMS Titanic osuu jÀÀvuoreen ja katoaa mereen vieden mukanaan yli tuhat ihmistÀ. Aikansa suurimman ja upeimman, uppoamattomaksi mainostetun laivan matkustajien joukossa on 63 suomalaista matkustajaa. HeistÀ 43 uppoaa laivan mukana.

Dokumentaarinen romaani kertoo siirtolaisten unelmista ja merimatkasta niitÀ tavoittelemaan sekÀ siitÀ, miten kaikki ÀkkiÀ muuttuu. Haaveiden matkasta tulee painajainen, eikÀ pelkÀstÀÀn heille, jotka ovat laivalla. YlihÀrmÀlÀinen Maria Panula lÀhtee kohti Amerikkaa viiden poikansa kanssa matkaten kolmannessa luokassa, halvimmassa hyttikategoriassa. PerillÀ heitÀ odottaa perheen isÀ Juho, ja kokonaan uusi elÀmÀ. Mutta kun laiva ei milloinkaan saavuta mÀÀrÀnpÀÀtÀÀn, on menetys musertava. Juho menettÀÀ vaimonsa ja kaikki lapsensa, eikÀ saa koskaan toivottaa heitÀ tervetulleeksi uuteen maahan. EikÀ hÀn ole ainoa, jonka toivo tulevasta vaihtuu suruun, joka ei koskaan unohdu.

Olavi Koivukangas on suomalainen professori ja kirjailija. Koivukangas toimi Siirtolaisinstituutin johtajana vuosina 1974–2009. HĂ€n on julkaissut niin tieteellisiĂ€ kuin kaunokirjallisiakin teoksia.