(0)

Trolldryck

E-Book


I denna roman har Dagmar Edqvist vĂ€nt sig till ett tidevarv och en miljö som Ă€r rik pĂ„ fĂ€rgstarka mĂ€nniskor, fylld av hetsiga sinnen och omvĂ€lvande hĂ€ndelser – hĂ€xprocessernas tid i Sverige.

I den unge medicinaren Arvid StÄlhecks gestalt skildrar hon det begynnande motstÄndet mot vidskepelsens krafter, som vid den tiden regerar bÄde det officiella och det folkliga Sverige. Den religiösa skepsis och den tilltro till vetenskapens framtid som Àr Arvids andliga rustning, ser ut att fÄ sitt komplement av inre styrka, nÀr han hos den myndiga fru Beritta pÄ LindÄs Äterser barndomsvÀnnen Katarina och i hennes starka vÀsen möter kÀrleken.

Men det finns en till pĂ„ LindĂ„s som Ă„trĂ„r hans kĂ€rlek. Ingela lever pĂ„ nĂ„d hos fru Beritta, men hennes ödmjukhet har sina sprickor. Till slut stĂ„r hon inte lĂ€ngre ut med att vara den grĂ„ och förbisedda – hon uppbĂ„dar det desperationens mod som behövs för att tillgripa den farliga utvĂ€gen med trolldrycken – kĂ€rleksdrycken. Och frĂ„n den nattliga timme dĂ„ Ingela stiger inom dörren till Arvids kammare med bĂ€garen i sin hand tar hĂ€ndelserna en hetsigare och ödesdigrare vĂ€ndning.

PĂ„ ett övertygande sĂ€tt leder Dagmar Edqvist – i tecknet av den halvt lustfyllda skrĂ€cken för andemakterna och den blinda grymhet som Ă€r dess följeslagare – berĂ€ttelsen fram mot dess dunkla efterspel trĂ€der tidsĂ„lderns mĂ€nniskor levande och verkliga för lĂ€sarens ögon. TvĂ€rs genom virveln av spĂ€nning och förvirring har de ett bud till vĂ„r tid.