(0)

Vandrare till intet

E-Book


Leos första minne Àr att han vÀcks av kyrkklockorna pÄ nyÄrsnatten. Det lilla rummet som han sover i med resten av sin familj Àr istÀllet för att vara fullt av sovande kroppar tÀckt av ett tjockt lager rök. Han ser huvuden röra sig i dimman, och glada skratt bullra. NÀr Leo börjar grÄta kommer hans far fram och skÀller pÄ honom, tills modern rÀddar honom undan frÄn faderns vrede.

NÀr Leo vÀxer upp kommer dessa underliga varelser bli mÀnniskor med personligheter, egenskaper och viljor. Leo lÀmnar den lilla fattigstugan för att undersöka den lilla byn, och markerna dÀromkring. Hans vÀg till vuxenlivet, gÄr parallellt med ett Sverige i förÀndring. Runt landsvÀgen börjar förmögna förstÀder vÀxa upp, och vissa av de lyckosökare som begett sig till Amerika börjar ta sig hem med sina nya förmögenheter. Det Àr tidigt 1900-tal, och Sverige vinglar pÄ grÀnsen mellan allmogetiden och moderniteten, samtidigt som Leo stÄr pÄ grÀnsen att bli en man.

"- Jag var visst full i gÄr kvÀll, vad?

- Som ett riktigt svin, svarar modern i förbigÄende.

- NĂ„ja, nĂ„ja, mumlar han dĂ„ avvĂ€rjande och drar ihop ansiktet till ett skamset leende. Och nĂ€r han gĂ„r griper han Leo i örat och sĂ€ger skĂ€mtsamt: Du sĂ„g vĂ€l ingenting i natt, din rackarunge; du sov som en stock, vasa? — NĂ€dĂ„, jag sĂ„g inte ett dugg, svarar Leo med en slug blinkning. Fadern skrattar, sticker en femöring i hans nĂ€ve och marscherar i vĂ€g till sitt arbete."

Rudolf VÀrnlund (1900-1945) var en svensk författare, dramatiker och manusförfattare. VÀrnlund rÀknas ofta till de samtida proletÀrförfattarna, och han hade ett skarpt öga för samhÀllsskildringar.