(0)

Viltteri ja Mallu

E-Book


Naurattavia ja itkettÀviÀ, syvÀsti ymmÀrtÀviÀ ja lÀmminhenkisiÀ kertomuksia trasselirakastaja ViltteristÀ ja jokamiehen lyyli Mallusta.

Kun sanaseppo Viltterin vippaskonstit eivÀt tehoa, kÀy pÀÀnuppiaan ja naisen aseitaan tehokkaasti kÀyttÀvÀ Mallu taistoon. Silloin saavat kyytiÀ niin velkojat, hÀÀtÀjÀt, byrokratian palvojat, oman suvun haaskalinnut kuin kaikenlaiset muutkin turhantÀrkeilijÀt.

Joni Skiftesvik, suomalaisen novellin ihmemies, kuvaa pohjoisen Suomen elÀmÀntaiteilijoiden, vÀrikyllÀisten persoonien, uskaltajien ja oivaltajien elÀmÀÀ tarkasti ja lÀmpimÀsti.

Viltteri ja Mallu -kokoelma sisĂ€ltÀÀ kymmenen novellia: "Vanha mies", "NĂ€prÀÀjĂ€", "Katsastus", "Vainajan veli", "Jouluksi kotiin", "Pisnesmies", "Kirje Ruotsiin", "Hometta", Äiti ja Hilduri" ja "Singer-ukko".

Matti IjÀs ohjasi vuonna 1987 "Katsastuksesta" nykyÀÀn jo kulttimainetta nauttivan, samannimisen tv-elokuvan.

Joni Skiftesvik (s. 1948) on julkaissut tuotteliaasti novelleja, romaaneja, elÀmÀkertoja ja tietokirjoja. Esikoisteos, novellikokoelma Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja (1983) voitti J. H. Erkon palkinnon. Sen jÀlkeen hÀnet on palkittu useasti. Kolmesti hÀn on ollut Finlandia-ehdokkaana ja Pro Finlandia -mitalin hÀn sai 2005. Vuonna 2016 hÀn sai Runeberg-palkinnon omaelÀmÀkerrallisesta romaanistaan Valkoinen Toyota vei vaimoni.

Skiftesvik on kirjoittanut myös nÀytelmiÀ, kuunnelmia ja kÀsikirjoituksia elokuviin, joista kulttielokuva Katsastus (1988) on tunnetuimpia. HÀnen kerronnalleen on ominaista napakka dialogi, iskevÀt sanonnat ja elokuvalliset leikkaukset, aiheista lÀheisimpiÀ ovat lÀhihistoria, merenkulku sekÀ isÀn ja lapsen vÀlinen suhde. HÀn kuvaa tavallisia ihmisiÀ lÀmpimÀn humoristisesti ja myötÀelÀen.