(2)

Virginialainen

E-Book


Virginialainen on sekoitus villiÀ fiktiota ja vielÀ villimpÀÀ faktaa.

Tragikomedia amerikkalaisnÀyttelijÀn James Druryn, alias Virginialaisen, Suomen-vierailusta juhannuksena 1971. Tuolloin ohjelmajÀrjestÀjÀ kyyditsi hÀntÀ tanssipaikasta toiseen suuren maailman tyyliin helikopterilla. Vierailunsa aikaan Drury oli 37-vuotias, Nixonin vaalikampanjaa tukenut poliittisesti aktiivi republikaani. HÀn paheksui hippejÀ, epÀisÀnmaallisia sodanvastustajia ja taiteilijoita. Itse hÀn nÀytteli ja hoiti hevostilaa Utahissa.

Suomessa Drurya odottaa vastaanottokomitea: kuusikymppinen manageri Eino Tappinen, joka ei selvÀÀ pÀivÀÀ nÀe, tulkkina ja juontajana toimiva nuori kunnianhimoinen toimittaja Timo. T. Timola ja kolmikon tÀydentÀvÀ helikopterilentÀjÀ-henkivartija Leo Arhola. Juhannuskiertueen viimeinen esiintyminen on kaikille yllÀtys, sillÀ sen on junaillut Tappinen muille mitÀÀn kertomatta. Tapahtumapaikkana on salaperÀisen ja lÀhes erakoituneen miljonÀÀrin Elis Vainion lÀnnenhenkinen huvila. NÀkymÀttömÀt haavat ja toteutumattomat haaveet nostetaan esiin - ja nuotion ÀÀressÀ tehdÀÀn riipaiseva tarjous, lÀnnenmieheltÀ toiselle.

Harri NykĂ€nen oli (1953–2023) kirjailija, Helsingin Sanomien rikostoimittaja ja kustantaja.

Esikoisteoksensa Kuusi katkeraa miljoonaa (1986) jÀlkeen NykÀnen kirjoitti yli kolmekymmentÀ teosta, lÀhinnÀ dekkareita, mutta myös muutaman rikosaiheisen tietokirjan. LisÀksi hÀn kirjoitti tv-sarjoja, kuunnelmia ja yhden nÀytelmÀn. NykÀsen suosittuihin Raid-romaaneihin perustuva samanniminen 12-osainen tv-sarja on edelleen kaikkien aikojen katsotuin suomalainen nÀytelmÀsarja. SiitÀ on tehty myös erillinen valkokangaselokuva.

NykÀnen jÀi vapaaksi kirjailijaksi vuonna 2001. HÀnet on palkittu vuosina 1990 ja 2001 parhaasta jÀnnitysromaanista Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnolla. HÀn on ollut ehdolla myös Pohjoismaisen dekkaripalkinnon Lasiavaimen saajaksi.

KirjailijantyönsÀ ohessa NykÀnen toimi myös kustantajana rikoskirjallisuuteen ja dekkareihin erikoistuneessa CrimeTime-kustantamossa, jonka perustajajÀseniin hÀn kuului.