(0)

Vit magi. Papperets epok

E-Book


Papperet kan sĂ€gas ligga till grund för hela den moderna kulturen, hĂ€vdar Lothar MĂŒller, inte bara den litterĂ€ra. I Vit magi fĂ„r lĂ€saren följa papperets vindlande vĂ€g frĂ„n Kina via ArabvĂ€rlden till Europa och den tekniska revolution som under 1800- talet banade vĂ€g för den moderna dagspressen. LĂ„ngt ifrĂ„n att vara tryckpressens tysta följeslagare, intar papperet platsen som en av historiens mest allsidiga produkter. Förutom böcker omfattar MĂŒllers skildringar allt frĂ„n emballage och dasspapper till pamfletter, spelkort och sedlar.

Med tanke pÄ de digitala mediernas framvÀxt skulle en bok om papperets historia kunna fÄ en nÄgot dyster, nÀstan vemodig ton. Men den berÀttelse som vecklar ut sig i Vit magi ger tvÀrtom sprudlande liv Ät papperet, bÄde som ett material i vardagen och som spelrum för fantasin.

Lothar MĂŒller Ă€r journalist, kulturkritiker och litteraturvetare. Han har en hedersprofessur vid Humboldtuniversitetet i Berlin, och var fram till nyligen kulturredaktör pĂ„ SĂŒddeutsche Zeitung.

För denna svenska utgĂ„va har Lothar MĂŒller bidragit med ett nyskrivet efterord.

ÖversĂ€ttningen Ă€r gjord av Tommy Andersson och har ett förord av Charlie JĂ€rpvall.

EPUB3: Reflowable