(2)

Yes!

E-Book


VI KÖPER, KÖPER, KÖPER. Varor, tjĂ€nster, livsstilar, drömmar, relationer allt bjuds ut dygnet runt. Förr var det produktionen som drev samhĂ€llsekonomin. Idag Ă€r det den privata konsumtionen.

Konsumtionen ska göra oss lyckligare, tror vi. Men de flesta undersökningar tyder pÄ raka motsatsen. Och Àn vÀrre den eviga tillvÀxten driver oss mot en ekologisk katastrof.

SÄ varför köper vi sÄdant vi inte behöver eller ens vill ha, varför fortsÀtter vi med den livsstil som gör oss tommare, mer stressade och dessutom förstör det enda jordklot vi har att leva pÄ?

Detta Àr en av vÄr tids största gÄtor. Det Àr ocksÄ frÄgan som stÄr i centrum för Katarina BjÀrvalls bok Yes! DÀrför köper vi det vi inte behöver.Ett svar Àr att dagens hela samhÀlle Àr organiserat kring tillvÀxt, konsumtion och vinst och att pengar att handla för kan trollas fram genom stÀndigt tillgÀnglig kredit.

Ett annat svar finns i vÄr egen hjÀrna, i belöningssystemet, som gör att vi fÄr snabba lustkÀnslor av nya prylar och upplevelser. Nyckeln Àr dopamin, den signalsubstans som kan göra oss beroende inte bara av droger och alkohol utan ocksÄ av godis och lajks pÄ Facebook.

Idag har den avancerade vetenskapen om hjÀrnan och om mÀnniskors beteende stÀllts i konsumtionssamhÀllets tjÀnst. Reklam framstÄr mer och mer som gÄrdagens sÀtt att pÄverka. Framtidens heter neuromarketing.

Yes! Àr en skrÀmmande bok om hur de kommersiella krafterna bokstavligt talat invaderar och styr oss, men ocksÄ en hoppfull vision om hur vi Ätertar makten över vÄra liv.