(0)

Aamu ja ilta

audiobook & e-book


Pohjoismaisen Nobel-voittajan ensimmÀinen suomennettu romaani.

“Fossen karu, rytmikkÀÀsti polveileva proosa ohjaa lukijan taitavasti menneisyyden kautta nykyhetkeen. Lyhyt, kiehtova romaani on kuin hypnoottinen meditaatio elĂ€mĂ€stĂ€ ja kuolemasta.”

- Publishers Weekly

Lapsi, jonka nimeksi tulee Johannes ja josta tulee isona kalastaja, syntyy. Vanha mies, joka on nimeltÀÀn Johannes ja ammatiltaan kalastaja, kuolee. Jon Fosse kuvaa hÀnelle ominaisella, melodisella kielellÀ ihmiselÀmÀn kahta vÀÀjÀÀmÀtöntÀ hetkeÀ: syntymÀÀ ja kuolemaa. NÀiden kahden ÀÀripÀÀn vÀlillÀ on romaanissa tiivistettynÀ koko elÀmÀ.

KeskeisiÀ teemoja ovat kielen syntyminen ja katoaminen, yksinÀisyys ja yhteenkuuluvuus ja sovinnon löytÀminen sekÀ elÀmÀn ettÀ kuoleman kanssa. Fosse maalaa lukijan eteen myyttisen maiseman tÀynnÀ raamatullisia viittauksia ja mystisiÀ kokemuksia ja leikittelee ajatuksella kauniista unelmasta, ettÀ elÀmÀllÀmme on merkitys.

Norjalaisen Jon Fossen (s. 1959) tuotantoon kuuluu lukuisia nÀytelmÀtekstejÀ sekÀ romaaneja. HÀnen teoksiaan on kÀÀnnetty yli 40 kielelle, ja hÀnen nÀytelmiÀÀn esitetÀÀn ympÀri maailman. Vuonna 2023 Fosselle myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto. Aamu ja ilta -romaania pidetÀÀn yhtenÀ hÀnen avainteoksistaan, ja se oli myös Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkaana ilmestyessÀÀn vuonna 2001. Fosse kirjoittaa uusnorjaksi. Aamu ja ilta on ensimmÀinen Fosselta suomennettu romaani.