(0)

Akrobat

E-book


Nielsen har tillbringat större delen av sitt liv pÄ cirkus. Redan som fjortonÄring lÀmnade han Danmark och sedan dess har han varit pÄ resande fot. Direktör, clown och akrobat; kÀrt barn har mÄnga yrken. Men efter tjugofyra Är börjar hans cirkusdagar nÀrma sig slutet. LÀngtan efter en familj Àr stor, men flickvÀnnen Mercedes delar inte alls hans hopp om framtiden. Faktum Àr att hon ofta Àr pÄ dÄligt humör och dessutom gÀrna försvinner ivÀg. Vem Àr det hon trÀffar nÀr hon inte kommer hem?

VÀndpunkten i Nielsens liv kommer nÀr han trÀffar den förÀldralöse pojken Vassia. Det Àr tydligt att pojken behöver nÄgon som tar hand om honom. Den beniga kroppen och de mÄnga blÄmÀrkena talar sitt tydliga sprÄk. Men vÄgar Vassia följa med sin nyfunna beskyddare till det för honom okÀnda landet Danmark? Och vad ska Mercedes sÀga nÀr Nielsen plötsligt dyker upp med en yngling i slÀptÄg?

Jascha Golowanjuk (1905-1974) var en svensk författare, musiker och skÄdespelare. Han föddes i rysk-uzbekiska Samarkand men kom till Danmark som 14-Äring och studerade dÀr vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Som dansk medborgare flyttade han sedan till Sverige Är 1929 och fick sedermera Àven svenskt medborgarskap. Han medverkade i flera av Kar de Mummas revyer och blev sÄ smÄningom en av de svenska bibliotekens mest utlÄnade författare.