(0)

Baalin palatsi ja kuninkaiden suku : Ugaritin jumaltarut

E-book


Vuonna 1928 Syyrian rannikolta löydettiin muinaisen kaupungin rauniot. Pian esiin kaivettiin myös tuntemattomalla kielellÀ ja omintakeisin aakkosin kirjoitettuja savitauluja. Kaupunki osoittautui Ugaritiksi, joka kukoisti yli 3 000 vuotta sitten. Sen arkistojen aarteet ovat avanneet uusia nÀkymiÀ niin itÀisen VÀlimeren muinaiskulttuureihin kuin Vanhan testamentin kertomuksiinkin.

Baalin palatsi ja kuninkaiden suku esittÀÀ Ugaritin kirjallisuuden keskeisen aineksen ensi kertaa suomeksi. Runoelmissa jumalat juhlivat, taistelevat ja juonittelevat. Myrskyn ja sateen jumala Baal mielii lisÀÀ valtaa ja rakennuttaa itselleen loisteliaan palatsin. Sotaisa jumalatar Anat uhkailee isÀÀnsÀ EliÀ, ylijumalaa, ja haastaa taisteluun itse Kuoleman. IkÀÀntyvÀt kuninkaat toivovat kiihkeÀsti perillisiÀ, ja uskollinen sisar lÀhtee kostoretkelle.

Ugaritin jumaltarut ovat vÀrikkÀitÀ ja omaperÀisiÀ - eikÀ niistÀ puutu huumoriakaan. Piirroskuvitus elÀvöittÀÀ runokÀÀnnöksiÀ. Teokseen sisÀltyy Ugaritin historiaa ja kulttuuria esittelevÀ johdanto, ja runot on varustettu selityksin ja juonitiivistelmin.