(9)

Central Parkin oravat ovat surullisia maanantaisin

audiobook


Romaani pariisilaisen perheen elÀmÀstÀ kuplii elÀmÀniloa

Katherine Pancolin Central Parkin oravat ovat surullisia maanantaisin on lukuromaanien aatelia.

Pariisiin sijoittuvassa romaanissa Krokotiilin keltaiset silmÀt saamme tutustua Joséphineen, keski-ikÀiseen historiantutkijaan, sekÀ hÀnen perheeseensÀ ja ystÀviinsÀ. Jatko-osassa Kilpikonnien hidas valssi Joséphine on julkaissut ensimmÀisen menestysromaaninsa ja nauttii taas elÀmÀstÀ uudella vauraalla asuinalueellaan.

Sarjan kolmannessa osassa Central Parkin oravat ovat surullisia maanantaisin Joséphine painiskelee uuden romaaninsa parissa. Inspiraatio vÀlttelee hÀntÀ, kunnes hÀn löytÀÀ roskiksesta 1960-luvun pÀivÀkirjan, joka on aikoinaan kuulunut haaveelliselle nuorellemiehelle. EsikoistytÀr Hortense aloittelee muotisuunnittelijan uraansa Lontoossa, ja tÀmÀn isoÀiti Henriette keksii keinoja elellÀ mukavasti talousahdingosta huolimatta. Joséphinen ystÀvÀtÀr Shirley murehtii rakkaushuoliaan Lontoossa, hÀnen poikansa Gary taas omiaan New Yorkissa.

Perheiden ja ihmissuhteiden kuvaajana Pancol on niin osuva, ettÀ paikoin ihan itkettÀÀ.

Katherine Pancol syntyi vuonna 1954 Casablancassa, Marokossa. HÀn oli viisivuotias, kun hÀnen perheensÀ muutti Ranskaan. Pancol opiskeli kirjallisuutta ja työskenteli ranskan ja latinan opettajana sekÀ toimittajana muun muassa Paris Match- ja Cosmopolitan-lehdissÀ.

Pancolin esikoisromaani Moi d’abord ilmestyi vuonna 1979, ja sen jĂ€lkeen hĂ€neltĂ€ on julkaistu 18 teosta. Vahvoista ja persoonallisista naishahmoistaan tunnettu Pancol on yksi Ranskan myydyimmistĂ€ kirjailijoista, ja Suomessa hĂ€nen teoksiaan on myyty yli 100 000 kappaletta. Maaliskuussa 2021 ilmestynyt Parittelurituaaleja on Pancolin yhdeksĂ€s suomennettu romaani.

Karoliina Niskanen (s. 1987) valmistui nÀyttelijÀksi Teatterikorkeakoulusta ja on työskennellyt niin nÀyttelijÀnÀ kuin ohjaajana. HÀn on julkaissut musiikkia useilla levy-yhtiöillÀ ja kirjoittanut rap-lyriikkaa. HÀn on myös suosittu ÀÀnikirjojen lukija.

Niskasen esikoisromaani Tilhi (2020) sai kipinÀnsÀ nuorisoteatterille kirjoitetusta nÀytelmÀstÀ ja työskentelystÀ laitosnuorten parissa. RikkinÀistÀ lapsuutta ja vanhemmuuden haasteita kÀsittelevÀ teos valittiin ilmestymisvuonnaan Tiiliskivi-palkintoehdokkaaksi. KevÀÀllÀ 2023 ilmestyy Niskasen toinen romaani Muamo. Romaanissa kahden erilaisen Àidin, karjalaisen evakon ja ylÀluokkaisen ruotsalaisnaisen, tarinat kietoutuvat toisiinsa sodan varjoissa.


Narrator: Karoliina Niskanen
Duration: