(0)

De fyra miljonerna

E-book


I denna samling korta berÀttelser av novell-mÀstaren O. Henry finns nÄgra av författarens bÀsta och mest kÀnda verk. En man sade en gÄng att det endast finns 400 personer i New York, som skulle komma att ha nÄgon betydelse för framtiden. O. Henrys inlÀgg i debatten som följde blev "De fyra miljonerna", som handlar alla mÀnniskoöden som kommer att ha betydelse, enligt honom.

Bland berÀttelserna finns till exempel novellen "Efter tjugo Är" som handlar om tvÄ vÀnner som söker lyckan i olika delar av landet, men som lovat att trÀffas efter 20 Är för att se hur de klarat sig. I "rummet med takfönster" möter vi den unga Ms. Leeson, som kommer till New York för att arbeta. Hon hyr ett litet vindsrum, och blir genast vÀn med flera av de andra hyresgÀrsterna. Att hitta ett arbete var svÄrt, och Ms. Leeson vandrar runt i staden, utan pengar till mat eller nÀsta mÄnads hyra. Snart mÄste hon göra ett svÄrt val, för att kunna fÄ en inkomst. Totalt finns ett tjugotal noveller presenterade.

O. Henry (1862-1910) var en amerikansk författare som gjorde sig kÀnd för sina noveller, som hÄller lÀsaren pÄ tÄrna Ànda till slutet. O. Henry var en pseudonym för William Sydney Porter.