Millman laat overtuigend zien wat er dreigt te verdwijnen als de insectenpopulaties instorten: van wilde bloemen en vogels tot het eten op ons bord. Een eerbetoon aan de ongelooflijke verscheidenheid aan insecten en een waarschuwing waarom we wakker moeten worden voor deze dreigende milieuramp.
Guardian-journalist Oliver Milman duikt in de stortvloed van recente artikelen waaruit blijkt dat insecten de grootste existentiële crisis doormaken in 400 miljoen jaar; De verstoorde migratie van de monarchvlinder in Amerika; het groene landschap van Europa dat is ontdaan van insectenleven; en iets wat elke automobilist wel merkt: dat er tegenwoordig niet zoveel insecten meer op de voorruit van je auto spatten.
Want wanneer ben jij voor het laatst gestoken door een wesp? Of gevolgd door een wolk muggen? Of heb je een vlinder gezien? Al deze normale gebeurtenissen worden steeds zeldzamer. Uit een vloedgolf aan onderzoek blijkt dat het aantal insecten over de hele wereld ernstig achteruitgaat – op sommige plaatsen met meer dan 90%.
Milman legt niet alleen uit wat de oorzaak is van de grootschalige ineenstorting van de insectenwereld, maar laat ook overtuigend zien waarom deze achteruitgang zo’n bedreiging vormt voor ons allemaal. Hij onderzoekt deze verborgen noodsituatie, met het argument dat de gevolgen ervan zelfs die van de klimaatverandering zouden kunnen evenaren. Voor het grootste deel van onze landbouw zijn we afhankelijk van insectenbestuiving. Ze zijn een belangrijke voedselbron voor vogels en vissen, en ze vormen een belangrijke steunpilaar voor het leven op aarde, vooral dat van ons.
Dit boek is deels een waarschuwing en deels een eerbetoon aan de ongelooflijke verscheidenheid aan insecten. Het benadrukt waarom we wakker moeten worden voor deze dreigende milieuramp.