Lord en lady Glenarvan zijn samen met de kinderen van kapitein Grant op zoek naar overlevende van een schipbreuk, nadat ze een fles op zee hebben gevonden met een noodbericht van kapitein Grant erin. Hun reis naar Zuid-Amerika levert weinig op, maar in het noodbericht staan nog een aantal andere aanwijzingen. Als ze uiteindelijk belanden in Australië, treffen ze een voormalig bemanningslid van het gezonken schip die zegt te weten waar het schip ter onder is gegaan. Maar is hij wel te vertrouwen?
‘De kinderen van kapitein Grant – Australië’ is het tweede deel van het boek over lord Glenarvans adembenemende zoektocht naar de vermiste kapitein Grant. Het leidt tot een wereldreis vol avontuur, dramatische wendingen en prachtige reddingen. Zoals we gewend zijn van Jules Verne, leren we veel over de flora en fauna van Patagonië, Zuid-Amerika en Australië. Deze roman uit 1867 is nog steeds een onmisbare klassieker voor jonge en oude avonturiers.
Jules Verne (1828-1905) werd geboren in de Franse havenstad Nantes en had advocaat moeten worden zoals zijn vader, maar hij rende vroeg van huis weg om toneelstukken en artikelen voor tijdschriften te schrijven. Zijn samenwerking met de uitgever Pierre-Jules Hetzel leidde tot de magisch populaire boekenreeks 'Voyages extraordinaires', of 'Buitengewone reizen'. Beroemde titels in deze serie zijn onder andere 'Naar het middelpunt der aarde' (1864), 'Twintigduizend mijlen onder zee' (1870) en 'De reis om de wereld in 80 dagen' (1873). Verne deed altijd uitgebreid wetenschappelijk onderzoek voor hij met schrijven begon.
Jules Verne is ten onrechte geclassificeerd als kinderschrijver vanwege de verkorte en vervormde versies van zijn boeken, terwijl hij als auteur in Frankrijk de artistieke avant-garde heeft beïnvloed.
Jules Verne is de op één na meest vertaalde auteur ter wereld - tussen Agatha Christie en William Shakespeare in - en wordt vaak de vader van het genre sciencefiction genoemd.