”Jeg mødte her et grelt eksempel på, hvor vanskeligt det også i dag kan være her i landet for en enlig kvinde, som er fattig og venneløs, og som kun behersker vort sprog mådeligt, at gøre sig gældende over for en kompakt falanks, bestående af en stor religiøs orden, der er hende uvenlig sindet, og som er støttet af venner blandt politi og læger.”
Svend Lomholt undersøger en af det 20. århundredes mest spektakulære retssager, nemlig den mod en udenlandsk nonne, søster Agnes, der blev kendt skyldig i at have forgiftet først sin priorinde og derefter sin vicepriorinde. Bogen, som udkom første gang i 1943, lægger særligt vægt på, at der ikke var nogen konkrete beviser imod hende, og at hun hele tiden fastholdt sin uskyld. Med stor alvor spørger Svend Lomholt, om den værgeløse nonne i virkeligheden blev udsat for et justitsmord.
Svend Lomholt (1888-1949) var en dansk læge og dyrlæge, der stod bag en lang række forskningsartikler og bøger. Hans arbejde med køns- og hudsygdomme var bredt anerkendt i både ind- og udland, og han var endvidere en af de første i Danmark, der beskæftigede sig med seksualhygiejne. Svend Lomholt var professor ved Københavns Universitet og i mange år leder af Finseninstituttet. Han opnåede flere hædersbevisninger i løbet af sin karriere og var blandt andet Ridder af Dannebrog og Dannebrogsmand.