(1)

Den Florentinska Liljan

E-book


Ett underbart vackert litet flickebarn med mörkt yvigt hÄr föds 1420 pÄ studentomrÄdet i Padua norr om Florens. Kommer skandalen leda till att kvinnor förbjuds pÄ universitetet? I hennes omedelbara nÀrhet finns de tre studentkamraterna Cusanus, Toscanelli och Cesarini. Den första gav oss en modern vetenskapssyn. Den andra ritade kartorna som Columbus anvÀnde för att segla till Amerika. Den tredje rÀddade pÄven frÄn att ersÀttas av ett kyrkomöte.

Vi fÄr följa Mariola, hennes dotter Lucrezia och hennes dotterdotter Caterina Sforza genom 1400-talets avgörande hÀndelser, som kom att pÄverka hela Europas utveckling. BankvÀsendet med multinationella företag, humanismen, utbildningsvÀsendet, konsten, kulturen, ingenjörskonsten, arkitekturen, kosmologin och filosofin. Alla dessa omrÄden utvecklades i en rasande takt i Italien med centrum i Florens, nÀr Europa gick ifrÄn Medeltid till RenÀssans

"FÄ perioder i europeisk historia framstÄr idag som lika levande och dynamiska som senmedeltiden och den begynnande renÀssansen, den era som vilade i pestepidemiernas och legoknektarnas skugga, dÄ de hÀrskandes makt Ànnu var för svag för att kuva mÀnniskors tankar och initiativ. Om denna epok har Per Starke skrivit en fascinerande bok."

Dick Harrison