Vid sekelskiftet 1900 lades grunden för ett sjÀlvklart inslag i vÄrt moderna liv: reklambilden. Industrialismens otaliga produkter skulle sÀljas med en teckning eller ett foto cyklar, blusar, tvÄlar, tidningar, underklÀder och allt möjligt som skulle sÀljas i mÀngd. I Den magiska spegeln undersöker Leif Runefelt idealbilder av kvinnan i annonserna i denna den svenska bildsatta annonsens genombrottstid. Han analyserar det första skedet av vÄr egen kapitalistiska konsumtionskultur, dÀr valen mellan olika varor stÄr i centrum för hur vi skapar oss sjÀlva som individer.
Konstruktionen av kvinnan som aktiv konsument, som flitigt arbetande i hem och pÄ kontor och som sexualiserat objekt kom redan dÄ att bli en vÀsentlig del av kapitalismens sprÄk.
Reklamens kvinna var ung och vacker, ibland sjÀlvstÀndig men oftare underordnad bilderna bÄde förstÀrkte och utmanade samtida ideal. Reklamen var en magisk spegel i vilken konsumenten sÄg sin potential om hon valde rÀtt. Den speglade inte bara sin tid utan formade sÄvÀl sin samtid som framtiden vÄr tid.