(0)

Den maniodepressive psykose

E-book


”Fra de tidligste tider – sĂ„ lĂŠnge mennesker har levet og fĂžlt – har sorg og glĂŠde i folkeslagenes bevidsthed som i deres sprog stĂ„et som diametrale modsĂŠtninger, som kontraster inden for det samme omrĂ„de: FĂžlelsen. En ganske tilsvarende betragtning gĂžr sig hos nĂŠsten alle moderne psykiatriske forfattere gĂŠldende over for disse stemningers patologiske reprĂŠsentanter, melankolien og manien.”

Psykiater Sophus Thalbitzer var en af de fÞrste danske lÊger, der specialiserede sig inden for den maniodepressive psykose. Hans bog fra 1902 er oprindeligt baseret pÄ hans doktorafhandling fra samme Är og giver et spÊndende indblik i status pÄ den psykiatriske forskning inden for maniodepressiv sindslidelse og synet pÄ psykiatrien generelt omkring Ärhundredskiftet.

Sophus Thalbitzer (1871-1941) var en dansk psykiater og lĂŠge, hvis speciale inden for psykiatri var maniodepressive psykoser. Han er desuden kendt for at vĂŠre en af de vigtigste fortalere for at afkriminalisere homoseksualitet i Danmark.