(26)

Det lykkelige Arabien: En dansk ekspedition 1761-67

audiobook & e-book


I 1761 udsendte Frederik V en ekspedition til Mellemøsten og Den arabiske halvø. Fem videnskabsmÌnd og en tjener drog ud pü en rejse, der kom til at vare syv ür og gav anledning til oplevelser, der vakte stor opmÌrksomhed i hele samtidens Europa. Den eneste af deltagerne, der vendte levende tilbage, var den unge astronom og landmüler Carsten Niebuhr.

Romanen fortÌller om en rejse fyldt med strabadser, intriger og et meget levende tidsbillede fra 1700-tallet. Det er ikke kun en beskrivelse af de meget fremmedartede lande, der besøges undervejs. Mindst lige sü spÌndende er beskrivelsen af fÌllesskabet og samarbejdet i ekspeditionen, der nÌsten slider mere pü deltagerne end de problemer, de møder ude i Orienten.

De fleste af deltagerne tilhørte eliten af den tids videnskabsmÌnd og humanister, og meningen med rejsen var at indsamle viden om forhold, der var helt ukendte dengang: Planteliv, dyreliv, fremmede kulturer og ikke mindst kristendommens hellige steder.

En af bogens pointer er, at den eneste, der nüede levende hjem til Danmark, kun var almindelig landmüler, som stammede fra en ydmyg landsby i Sønderjylland. Alligevel var han den, der hjembragte vÌrdifuld viden, der kunne bruges af eftertiden, og det er først og fremmest hans navn, ekspeditionen er knyttet til.


Narrator: Peter Bollerslev
Duration: