(5)

DjurvÀnner

E-book


Den autistiske sjuttonĂ„ringen Johannes bor utanför ett litet samhĂ€lle i norra VĂ€sterbottens inland. FörĂ€ldrarna Ă€lskar sin son men sörjer förtvivlat att han inte Ă€r som andra. De ser det goda i honom medan omvĂ€rlden bara ser hans fel. Och fel blir det –Johannes missförstĂ„r ideligen andra trots att han Ă€r mĂ„n om att vara till lags. Mamma Mona Ă€r utbildad kantor men har mest arbetat som fritidsledare. Gud Ă€r nĂ€rvarande och sjĂ€lvklar för henne. Pappa Lennart Ă€r bilmekaniker och son av bygden.

Alla dessa tuffa Är som Àr Johannes liv och öde prövar dem hÄrt: uppvÀxten, svÄrigheterna i skolan, utanförskapet, sattyg som den intet ont anande Johannes luras till. Till slut puttas Johannes alldeles för lÄngt över grÀnsen av sina jÀmnÄriga.

Kvar stĂ„r vi med frĂ„gor om skuld och ansvar, om vem som har Johannes öde i sina hĂ€nder. Svaren Ă€r aldrig enkla. Det hemska som intrĂ€ffar har trĂ„dar fĂ€stade i hemmet, i skolan, i kamraterna, i de lĂ„nga ensamma bussresorna genom skogen – i hela hans barndom.

DjurvÀnner Àr en drabbande skildring av isolering och utsatthet, berÀttad ur flera perspektiv. Vi tar del av sÄvÀl Johannes tankar som förÀldrarnas vÄndor och omvÀrldens oförstÄende blick. Det Àr en stark och originell debutroman med ett tydligt Àrende.