(0)

Doktor Zjivago

E-book


Den episka klassikern om Ryssland i en omvÀlvande tid

Doktor Zjivago Àr en storartad episk roman om Ryssland under en omvÀlvande och vÄldsam tid, frÄn kejsardöme till Sovjetdiktatur - och en av de mest anslÄende kÀrlekshistorier som har berÀttats.

Ryssland hÀrjas mellan 1902 och 1929 av tvÄ revolutioner, ett vÀrldskrig och ett inbördeskrig. Alltmedan tusentals mÀnniskoliv föröds och landet trasas sönder slits lÀkaren och poeten Jurij Zjivago mellan kÀrleken till fru och barn och den till den gÄtfulla Lara. Han lÀmnar Moskva och flyttar till Uralbergen för att söka trygghet för sin familj men dras i stÀllet in i kriget mellan de röda och de vita. I en tid av folkmord och massrörelser tvingas han kÀmpa för att behÄlla sin mÀnsklighet och förbli en individ.

Den sovjetiska censuren tillÀt inte att Doktor Zjivago publicerades, men manuskriptet smugglades ut ur landet och gavs ut i italiensk översÀttning 1957, vilket blev inledningen till ett internationellt segertÄg som kröntes med Nobelpriset 1958. HÀr presenteras romanen i Sven Vallmarks översÀttning och med ett förord av författaren Maxim Grigoriev.

BORIS PASTERNAK föddes Är 1880 i Moskva i en judisk familj. Han studerade musik och filosofi och försörjde sig som översÀttare av bland annat William Shakespeare och Johann Wolfgang von Goethe. Redan före succén med Doktor Zjivago var han en hyllad och populÀr poet. Sovjetiska myndigheter tvingade honom dock att tacka nej till Nobelpriset 1958. Först 1988 gavs romanen ut i Pasternaks hemland. Han avled Är 1960.